CHat JOm..!!




kaLau xjElas..tEKan (ctrl +) utk zOom..

nk duit lebih??? click here

23 Ogos 2009

hmmm...selamat menyambut bulan ramadhan al-mubarak yg mulia ni...lama sgt rasa xupdate blog...so arini...nk update la sket...huuuhu...hmmm...byk yg aku hadapi selama xupdate blog ni....laptop rosak la...kena saman la...mcm2 shiut..tekanan hidup aku....byk tul dugaan last sem ni...sengsara la...yg laptop tu lagi aku menyirap...motherboard dah gi anta betul...igt gi anta tuka motherboard...sekali rupenye dia anta repair motherboard tu...xke mengong tu...sekali dia ckp ape ngn aku...dia xleyh buat...pastu dia nk pulang balik...kn ke buat aku nyirap tu kn....aku ni pon mls nk ckp mcm2....tu membe aku nye bapak...actually, kalau la rasa xleyh buat...ckp la xleyh kn...leyh la aku cari ikhtiar len....ni dah sebulan setengah baru ckp xleyh buat...ntah la...sedeyh aku tgok zaman skang ni...meniaga semua cmtu...asal buleyh je..pastu bukan buat sendiri...sub sana...sub sini...ntah ar..aku risau ape...barang dia tuka len je...tu je yg aku risau...sedeyh ar...aku da rindu kt laptop tu...ape la slhnye kalau dia tuka je motherboard baru...leyh la aku pakai...aku xkisah pon bayar...tp memikirkan ape yg belaku ni...aku da mls nk pk kt oang aku anta tu...pasni sowi la...aku xkn anta lagi kt doang....dah menyirap dan ilang kepercayaan...even kedai bapak membe aku dr kecik...bosan ar...customer first bai...da la sampai 3 kali aku tepon satu ari nk tnya satu bende je..sibuk sgt ke dia?? ar...mls nk pk la...beniaga xseyes...asal buleyh je...igt nk tlg oang melayu...cmni lak jd..mmg menyirap woo..fedup pon ade...tau aku anta kedai cina je...walaupun aku tau kedai melayu kalau anta mesti jd cmni...ntah la...bukan nye xpecaya kt melayu, bangsa sendiri...tp kejujuran, keikhlasan nk buat kerje tu, xpenting kn diri..susa nk bendung dr masyarakaT melayu kite ni...sedeyh ar..da ar...mls nk cite psl bende bodo ni...hahaa...nk tau x...aritu aku kena saman...had laju 80 aku bawak 95... lebih sket je...15 lebih dah kena rm300...xpe...nnti aku kuarkan entri yg berkaitan saman je...pasal polis...pasal timbang rasa...ape yg penting dlm kehidupan kite...

haa...ni bulan pose ni...dah tentu semua cari duit lebih utk raya kn....haha..cantek2...jom jual bende yg leyh jual...cm kueh raya...ape2 yg patut....leyh dpt duit lebih...hahaa...ni da petang...perut dah berbunyi tanda laaapa akibat pose...tp tu la tujuan sebenar berpose...menahan nafsu, lapa dan dahaga.....alhamdulillah...sejak masuk ramadhan ni...aku rasa diri ni lebih dekat ngn tuhan....leyh gi terawih...leyh lebih kn amalan...ketenangan tu dekat je rasa...korang try la buat...baca al-Quran... smayang sunat...fewhh...ape yg penting...cari la kite mlm lailatulQadar.... even 10 mlm terakhir pon...pe salahnye kite lebih kn amalan dr skang...kn2?? huhuu...bulan ramadhan...tuhan tutup rapat pintu neraka nye...proses pembakaran dalam neraka dihenti kn sementara waktu....pintu syurga di buka se maha-maha luas....dalamnye dihiasi dengan mcm2 perhiasan dan bauan yg xde tandingan nye...besh kn...



tuhan jd kn bulan ramadhan ni semulia-mulia bulan dlam agama islam....bersyukur kite dpt masuk bulan ramadhan ni...sampai ade satu ketika...Rasulullah s.a.w pernah bersabda pada sahabat2 nya...dr bulan rejab supaya kite berdoa di masuk kan dalam bulan ramadhan...kalau bulan syaaban ok lagi la...ni dr bulan rejab kita dah di suruh Rasulullah s.a.w utk berdoa kite dipanjang kn umur masuk bulan ramadhan....bulan ini la bulan terbaik utk beribadat....time ni la nk baca al-Quran....time syaitan di ikat pon, kalau kite xbaca al-Quran...cmne la kalau time xdiikat tu kite nk baca....kn? xpe la...walau cmne pon kurang nye ibadat kite kt Allah SWT...tuhan bg kite kesempatan, peluang utk beribadat time ramadhan ni...xpe la...aku pon xla sempurna mana....cume kalau buleyh, kalau xdpt buat yg sunat tu....kite lengkap kn la yg wajib...sebab kalau kite buat yg wajib....kt bulan ramadhan ni...tuhan gnda kan berpuluh kali pahala amalan kite...tu yg wajib tu...bayangkan kalau kite buat yg sunat...baca Quran pe patut...xpe la...ape pon...bulan ramadhan ni....selagi kite tingkatkan amalan dr biasa...dengan ikhlas dan semata-mata nk mendapatkan keredhaan Nya....tuhan da jnji akan ampunkan semua dosa-dosa kita yg lepas dr kite lahir... hmm...pape pon... all the best utk ramadhan ni....semoga semua amalan kite di redhai Allah SWT yaa~!!

kalau ade tabiat buruk nk ubah....insyaAllah...ni la masanye~ (^_^)

with love from NAmie@hacksTErz~

3 comments:

Merg@s_Tua berkata...

nice blog!seriously,i mean it..

cian kamu,laptop rosak.masa final sem rituh,laptop saya kena curik.tak pasal2 kena beli yg baru..semata2 nak wat final projek!

memang gile,beb!nasib baik dapat laptop yg ckup2 bajet.kalu tak,msti usung PC masa project presentation..hehe

and ya,memang banyak rahmat bulan posa ni.sape yg tak rebut peluang tu,memang rugi la.

anyway,u amik course pe ek?kolej mana?

keep in touch!

jai.jezz ^.~ berkata...

tu la problem nyer,... kalau hp rosak ke.. laptop rosak.. antor kedai tinggal bagai nak rak.. ingat dpt buat la.. skali hampeih.. dorang bleh xchange pulak brg2x orie kat dlm tu.. ishk..~ ishk..~

Tanpa Nama berkata...

slamat brpuasa :)

..ney..

 

n@Mie-BLoGGer-HaCksTerz